Tysk extremhöger framåt

För första gången sedan nazismens fall 1945 har ett högerextremt parti blivit det största i ett val i Tyskland. Med 32,8 procent av rösterna blev Alternative für Deutschland, AfD, största parti i delstatsvalet i Thüringen och med 30,6 procent hamnade partiet bara en procent efter högerpartiet CDU i Sachsen. Detta samtidigt som valdeltagandet ökade avsevärt från 2019 i båda delstaterna, från knappt 66 procent till över 74 procent.

Utrikes | Lars Henriksson

Vänsterpartiet Die Linke, som i Thüringen samregerat med Socialdemokraterna och De Gröna tappade stort, över hälften av rösterna jämfört framgångsåret 2019. Framför allt har Die Linke tappat till BSW, Bundnis Sahra Wagenknecht, ett parti som bildats av utbrytare ur Die Linke och som med partiledaren Wagenknechts egna ord är en ”vänsterkonservativ” kraft. Framför allt har de förenat ett nationalistiskt budskap med vänsterretorik. Internationalen publicerade i vintras en artikel av Thies Gleiss från Antikapitalistiska Vänstern i Die Linke som beskrev det nya partiet BSW som en skadlig anpassning till högerns dagordning.

Även Die Linkes koalitionspartier tog stryk, Socialdemokraterna fortsatte sin kräftgång ner till 3 procent i Thüringen procent medan de De Gröna inte ens nådde upp till 5-procentsspärren och åkte ur delstatsparlamentet. Uppenbarligen har den ”röd,röd,gröna” koalitionen har inte lyckats föra en politik som vunnit arbetare och låginkomsttagare från högern. En traditionell politiken inom systemets ramar har tvärtom gjort det möjligt för extremhögern att fortsätta vinna terräng i arbetarklassen på sin rasistiska dagordning.

I Sachsen hamnade Linke under 5 procent men lyckades bli kvar i delstatsparlamentet genom två så kallade direktmandat från valkretsar Leipzig, också här efter starkt tapp till BSW.

Trenden i de två delstatsvalen är densamma som syntes i många länder i sommarens EU-val: framgångar för den rasistiska ytterhögern medan regeringspartier förlorade röster. Även kriget i Ukraina har spelat roll där såväl AfD som BSW motsatt sig stöd till Ukraina medan Linke framstått som NATO-vänligt.

Båda delstaterna låg i det gamla Östtyskland vilket också spelar in. Tre av fyra i de gamla öststaterna svarar att östtyskar fortfarande är andra klassens medborgare. Arbetslösheten är något större i öst, 7,6 procent mot 5,8 och lönerna tydligt lägre. I det tidigare Västtyskland tjänar ungefär 15 procent under 13 euro i timmen medan i öst är siffran 21 procent.

Enligt väljarundersökningar i Thüringen säger en fjärdedel av dem som röstat på BSW att de skulle lagt sin röst på AfD om inte BSW ställt upp vilket säger en del, både om misstron mot det politiska systemet och hur stödet till BSW ser ut. Att ett parti som till och med stämplats som högerextremt av tysk säkerhetspolis och bara nödtorftigt döljer sina nazisympatier har berövats ett antal röster är självklart bra. Men när rösterna ändå gått till ett parti som anpassar sig till och förstärker den nationalism och rasism som den pågående högervågen i Europa bygger på är det en klen tröst. I synnerhet som partiets klimatpolitik är katastrofal, liksom det högerextrema AfD vill de riva upp den gällande inriktningen på förnybar energi och satsa stort på rysk fossilgas. Det är heller inte förvånande att AfD nu säger sig vilja ha diskussioner med CDU och BSW om regeringsmakten i Thüringen.

Theo Gleiss kritiska analys av BSW: https://internationalen.se/ny-tysk-vanster-anpassar-sig-till-hogern/