Högerförlust i Sydkorea

När Sydkoreas president Yoon Suk-yeol till slut tvingades bort i april efter vinterns misslyckade kuppförsök utlystes ett snabbt presidentval till den 3 juni. Kandidaten från hans högerparti PPP besegrades av den liberale Lee Jae-myung från Demokratiska partiet, DP, en paraplyorganisation med olika borgerliga fraktioner, som även vann en storseger vid parlamentsvalet i april i år. Lars Henriksson skriver om de fackliga reaktionerna.
Bild: Mikyoung Ryu och Lee Jae-myun

Utrikes | Lars Henriksson

Mikyoung Ryu, internationellt ansvarig på den stora sydkoreanska fackföreningsfederationen KCTU, jublar inte precis när jag hör av mig efter presidentvalet. Hon blir närmast lättad av mitt antagande att det knappast kommer att innebära någon större skillnad för de hårt ansatta fackföreningarna, även om det var bra att högerkandidaten förlorade.
— Många har hört av sig och gratulerat men det är inget jag blir särskilt glad över, säger hon och förklarar att KCTU inte har varit helt enigt när det gäller presidentvalet. En del av de anslutna fackföreningarna stödde en vänsterkandidat som bara fick en procent av rösterna medan andra stödde Lee för att besegra högern.

Demokratiska partiet och Lee är för en marknadsliberal politik och det skiner igenom att Mikyoung inte är helt tillfreds med att stora delar av KCTU, inklusive dess ordförande, för första gången sedan grundandet 1995 stöttat en borgerlig kandidat. Detta trots att organisationens stadgar säger att KCTU ska arbeta för att bygga upp ett arbetarparti.

Vänsterkandidaten som några fackföreningar stödde, bland annat med stöd av metallfacket KMWU, var Kwon Young-gook, en advokat som i sista sekund formerade ett nytt parti kring en liten koalition och genomförde en närmast ofinansierad valkampanj.

I kampen mot kuppen i vintras var KCTU en av de viktiga krafterna i motståndet och de har hållit igång mobiliseringarna för presidenten.

I ett ganska försiktigt uttalande efter valet kräver KCTU att de ansvariga för kuppförsöket nu ställs till svars. De kräver även att den antifackliga politik som förre presidenten fört ändras och att reformer som han blockerat genomförs, bland annat att ge arbetare med osäkra jobb utvidgade rättigheter. https://internationalen.se/sydkoreas-arbetarrorelse-under-attack/

Liksom i många andra länder har röstningsmönstren bland män och kvinnor dragits isär i Sydkorea. Män röstar i högre grad på högerkandidater medan kvinnor tenderar att rösta vänster. I Sydkorea har denna trend varit stark de senaste årtiondena, där framför allt yngre män röstat på högern. När den nyss avsatte presidenten Yoon valdes 2022 hade han en uttalat kvinnofientlig retorik och beskyllde bland annat feministerna för att ha förorsakat de umbäranden som yngre män utsätts för på den svajiga och allt mer osäkra koreanska arbetsmarknaden. I årets presidentval röstade 60 procent av männen i trettioårsåldern på någon av de konservativa kandidaterna medan 57 procent av kvinnorna i samma ålder röstade på Lee. Sydkorea har också det största lönegapet mellan män och kvinnor inom OECD, trettio procent, att jämföra med hela OECD:s elva och Sveriges sju.