Lång historia av terrordåd i Ryssland

Terrordådet i Moskva är det senaste i en rad spektakulära attacker i Ryssland med kopplingar till islamistiska terrorister. Men precis som tidigare är mycket ännu oklart.

UTRIKES | Per Leander

Ryssland har de senaste 25 åren skakats av en rad terroristattacker med kopplingar till islamistiska grupper, men där det ibland också har funnits oklarheter om vad som egentligen hände eller kritik mot myndigheternas agerande i samband med dåden. Det första var en serie om fyra sprängningar som ägde rum i flera bostadshus i städerna Moskva, Volgodonsk samt i delrepubliken Dagestan under september 1999, då runt 300 människor dödades i sina hem. Attackerna sades vara ett svar på Rysslands brutala krig i Tjetjenien, men i åtminstone ett fall finns det misstankar om att ryska säkerhetspolisen FSB själva placerade ut bomber. Hur som helst använde Vladimir Putin, som ett par månader senare vid årsskiftet 2000 blev Rysslands president, bombdåden som förevändning att intensifiera kriget i Tjetjenien.

Nästa uppmärksammade terrordåd inträffade den 23 oktober 2002, då ett femtiotal tjetjenska rebeller stormade Dubrovkateatern i Moskva och tog 850 personer som gisslan, varav 170 dödades under de följande dagarna. Här fick myndigheterna kritik för att man i samband med att polisen till sist stormade teatern använde en gas för att söva terroristerna, men som också ledde till att flera av gisslan dog av förgiftning. Detta följdes av ett ännu mer dramatiskt gisslandstagande, då tjetjenska terrorister tog över 1000 barn och föräldrar som gisslan på en skola i Beslan, Dagestan, den 1 september 2004. 334 personer, varav hälften barn, dödades när det hela spårade ur i samband med polisens försök att frita gisslan efter tre dagars väntan.

LÄS OCKSÅ Putinpropaganda efter terrorangreppet i Moskva

Därtill har ryska städer som Moskva och Sankt Petersburg upprepade gånger utsatts för terrordåd i tunnelbanan, ofta utförda av kvinnliga självmordsbombare. En självmordsbombare sprängde sig också till döds tillsammans med 37 människor i entréhallen till flygplatsen Domodedovo i Moskva den 24 januari 2011. Vintern 2013 skakades Volgograd av tre terrordåd då självmordsbombare slog till dels mot järnvägsstationen och dels mot två lokalbussar. Den 31 oktober 2015 sprängdes dessutom ett ryskt passagerarflygplan på väg från Egypten med 224 turister ombord och terrorsekten IS tog på sig dådet.

De senaste tio åren har det dock varit relativt lugnt, i alla fall vad gäller islamistiskt färgade terrordåd, även om det har förekommit andra terroristattacker i Ryssland utförda av andra grupper, inklusive nynazister, anarkister och sprängningar kopplade till Ukrainakriget. Attacken mot konsertsalen i Moskva den 22 mars i år är således den största och mest spektakulära på länge med sina uppemot 150 dödsoffer, även om det som vi har sett ovan har förekommit värre terrordåd i Ryssland räknat i antalet dödade de senaste 25 åren.


BILD Konsertsalen där terrorattcken ägde rum