Kärnkraft, krig och tondöva politiker 

KRÖNIKA | Nej, Ulf Kristersson! Nej, Johan Pehrson och absolut nej Ebba Busch och Jimmie Åkesson − det finns ingen säker kärnkraft. Varken kortsiktigt eller långsiktigt. Att hävda annat är ansvarslös politisk tondövhet.  
Regeringspartierna siktar på att göra kärnkraften, som länge varit en omstridd fråga i EU, till en het valfråga den 9 juni. De vill att EU ska bistå med stora belopp till aktörer som bygger ny och ”säker” kärnkraft. Liberalerna vill dessutom att EU ska ges möjlighet att förbjuda länder att avveckla ”fungerande och säkra” kärnkraftverk.

Dags för en dagsedel – eller två

EFTERTANKEN | Dagsedel är ett gammalt ord. I ursprungsversionen betydde det ungefär dagsverkesrapport, något man lämnade in för att få ut sin lön. I något yngre upplaga betyder det örfil – numera rakt upp och ner käftsmäll. Bodil Carlsson menar att det är dags att dela ut smällar.

Hamnarbetarförbundet: ”Sverige ska inte finansiera Israels krig”

INRIKES | Avbryt allt militärt samarbete och handelsutbyte med Israel! Det kräver Svenska Hamnarbetarförbundet i ett öppet brev till regeringen.
De menar att den enda möjligheten att försvara folkrätten och de mänskliga rättigheterna i dagens alltmer turbulenta värld, är att konsekvent försöka utkräva ansvar av alla aktörer som kränker dem.

Lyssna på dokumentären om Magnus Gruvén

KULTUR | En del av Internationalens läsare kände Magnus Gruvén som var aktiv socialist sedan ungdomsåren och var den som byggde upp och underhöll tidningens datorpark. Han gick bort hösten 2022 efter en lång period av ofattbara händelser. Magnus var en reko och hyvens kamrat som trodde väl om de flesta. Vi som kände honom kan intyga det och minns allt vi gjort tillsammans ända sedan 1970-talet. Nu finns en serie om tre program som skildrar hans hemska tid i internationella utpressarligors våld.

Nödrop från ukrainska arbetare inför EU-valet 

UTTALANDE | Samtidigt som den ryska militära offensiven pressar de ukrainska försvarslinjerna når oss ett fackligt förstamajupprop från Zelenskyjs födelsestad Kryvyi Rih väster om Zaporizjzja som återkommande attackeras av ryska robotar och drönare. Uppropet riktar sig främst till politiska företrädare inför det stundande EU-valet med begäran om solidaritet inte bara mot det ryska angreppet utan även mot ökade klyftor i Ukraina och demontering av arbetares rättigheter.

Socialistisk signal från vänsterkongressen 

LEDARE | Vänsterpartiets kongress är över med skiftande resultat. Å ena sidan gavs partiledningen – utan att det egentligen lades på bordet – okej för sitt projekt att sy ihop ett regeringsalternativ till valet 2026. Därför tunnades delar av partiprogrammet ut för att inte blockera vägen. 

Arbetstidsförkortning åter upp på dagordningen

KOMMENTAR | Håller arbetstidsförkortningen äntligen att bli vänsterns nya stridsfråga? Sedan några veckor är sjuksköterskorna ute i konflikt för minskad arbetstid. S-kvinnors ordförande Annika Strandhäll har lovat ett förslag inför Socialdemokraternas nya partiprogram. Och Vänsterpartiet har hängt på och kräver en parlamentarisk kommitté för att utreda hur det ska kunna genomföras. Det var på tiden. Det är faktiskt snart 50 år sedan frågan intog en ledande plats på den politiska dagordningen.

”Barnen dör i sjukhussängar – Elbit tjänar grova pengar!”

INTERVJU | Elbit Systems är Israels största vapentillverkare och en världsledande producent av drönare och övervakningsteknologi. Elbit Systems har sitt huvudkontor i Haifa och är en stor aktör inom försvarsindustrin och har filialer och dotterbolag över hela världen. I Sverige har Elbit Systems dotterbolag Elbit Systems Sweden verksamhet i Göteborg. När nu bolaget planerar att även öppna en filial i Skövde möts företaget av lokala protester. Internationalen har pratat med en av initiativtagarna till aktionsgruppen ”Stäng ner Elbit Skövde”.

Pragmatism och ideologi på V-kongressen

V-KONGRESSEN | Nej, det är förstås för tidigt att ordentligt analysera V-kongressens resultat. Jonas Sjöstedts och Nooshi Dadgostars försäkringar i media om de dramatiskt stora förändringar som genomförts, tycks mest handla om image inför framtida regeringsförhandlingar. Det skriver Håkan Blomqvist.

Klimaträttsutredningen anklagas för att prioritera bilismen

INRIKES | Bilismen i Sverige kommer öka med 25 procent till år 2040. Det är i alla fall utgångspunkten i Trafikverkets långsiktiga planering för landets infrastruktur. Både forskare och flera statliga myndigheter som tittat på planeringen är kritiska till Trafikverkets analyser och menar att fokuset på bilism kan leda till att exempelvis satsningar på järnvägar uteblir. De efterlyser en tydligare koppling till klimatmålen som riksdagen har satt upp, i stället för de trafikprognoser som säger att biltrafiken kommer fortsätta öka.