Korea: Regeringen försöker försvaga fackföreningarna

Den sydkoreanska fackliga federationen KCTU har gjort sig känd som ett stridbart fack med en bred politisk aktivitet. Den 18 januari omringade närmare tusen poliser huset där organisationen har sitt högkvarter i centrala Seoul och ett stort antal agenter från säkerhetstjänsten trängde in på kontoret. Internationalens Lars Henriksson har talat med Mikyung Ryu, chef för KCTU:s internationella avdelning om vad som hände och varför.

Tyska tanks och historiens förbannelse

Nej, egentligen är det kanske inte så svårt att förstå den tyska socialdemokratins ängslan inför att skicka Leopardstridsvagnar till Ukraina. Det skriver samtidshistorikern och socialisten Håkan Blomqvist.

En annan vård är möjlig!

Länge brukade vi som kritiserade försämringarna inom vården säga: ”Fast vi har fortfarande en väldigt bra sjukvård i Sverige.” Det var viktigt att ha proportioner och förstå hur väl utbyggd den allmänna sjukvården ändå var.Nu vacklar den föreställningen i grunden.

Tusentals tågade mot Nato och Erdoğan

På lördagen demonstrerade omkring tusen personer i Stockholm under parollen ”Nej till Nato – ingen allians med fascister”. Arrangörer var Allians mot Nato, ett nätverk som bland annat består av Kurdiska Demokratiska Samhällscentret (NCDK), Rojavakommittéerna, Ung Vänster och fackförbundet SAC.

”Sjukhusens resurser läggs på administration i stället för vård”

I en ny rapport går Ivo till hård kritik mot de svenska sjukhusen, där sjuk­sköterskorna tvingas gå på knäna till följd av besparingar, och många av förståeliga skäl söker sig bort från yrket. Internationalen har talat med läkaren Cecilia Verdinelli som berättar om hur en svällande byråkrati tar resurser från den egentligen vården.

Vi vill se Nooshi tala på demonstrationer!

Vänsterpartiets ledning behöver släppa ängsligheten inför negativ media och se det av­­görande i att bygga ideologisk motmakt genom helt andra arenor. Vi vill se Nooshi Dadgostar tala på demonstrationer mot Nato, Tidöavtal och giriga prishöjare!

Är maskinerna våra vänner?

Maskinerna har börjat producera konst och texter som kan konkurrera med människors. Har vi då blivit utbytbara även som kreativa och intellektuella varelser? Johannes Jensen menar hoten från den artificiella intelligensen, AI:n, säger mer om kapitalismen än om själva tekniken.

Regeringen backar in i framtiden

Sverige riskerar att hamna på efterkälken när det gäller vindkraftutbyggnaden.
Ledande energianalytiker, investerare och företagare varnar för att investerare backar från Sverige när det gäller vindkraft och gröna investeringar.

Budskapet från Exxon Mobil-skandalen

Kan det överhuvudtaget illustreras tydligare, kapitalismens strupgrepp på världssamhället? När den amerikanska tidskriften Science nyligen redovisade en grupp forskares genomgång av Exxon Mobils interna klimatprognoser från 1970-talet lades allt i öppen dag. Bolaget hade i nära ett halvt sekel varit fullt på det klara med att dess fossilprodukter skulle påverka klimatet på just det sätt världen idag så förödande upplever.