Sekoklubbar kräver att förbundsordföranden avgår

Missnöjet med avtalet gör att drygt 20 klubbar inom spårtrafiken skrivit under ett upprop där de kräver att bland annat förbundsordföranden avgår. Bakgrunden är att Seko och Almega Tågföretagen slöt ett nytt avtal några timmar innan den planerade strejken inom spårtrafiken skulle inletts.

”Facket ska vara vår motmakt”

”Reglerad arbetstid, organisationsrätt, yttrandefrihet, rösträtt, anständiga bostäder, semestrar, pensioner, aborträtt, miljölagstiftning och så vidare. Allt är i sista hand resultatet av att människor organiserat sig och kämpat för sina intressen.” Det säger den facklige veteranen Lars Henriksson när han under vintern gick i pension efter 44 år på banan vid Volvo Cars i Göteborg.

Vi har inget annat än gröt att förlora

Hur länge är det nu som vi har matats med råd om hur vi vanligt folk ska dra åt svångremmen för att klara oss igenom dyrtiderna? De flesta har nog tappat räkningen efter alla råd om att dra ner värmen och dra över ullfilten, att äta havregrynsgröt och promenera en mil till jobbet förbi alla busshållplatser.

Ojämlikhet och illamående i Sveriges skolor

Den svenska skolan befinner sig i fritt fall. Den senaste tidens omfattande protester mot nedskärningarna kommer inte ur intet. De är resultatet av en lång tids härdsmälta. En härdsmälta som varken regeringen eller kommunerna vill ta ansvar för. Trots att de delar ansvar för skolans finansiering.

1 juni 2023 kommer att gå till historien

Det är inte första gången som Internationalens ledare skriver om den nya så kallade terroristlagen, lagen om att straffa deltagande i terroristorganisation. Men snart är det alltså dags. Den 1 juni träder den i kraft. Lagen hetsades fram av regeringen i ett fåfängt försök att blidka Erdoğan och hans kravlista för att ratificera Sveriges Natoansökan.

Grekland: Vänstern i chock

Söndagens val i Grekland har försatt vänstern i chock­tillstånd. SYRIZA tappade 11 procentenheter och Yanis Varoufakis parti Mera25 klarade inte treprocentsspärren. Valet innebar en storseger för regeringspartiet Ny Demokrati som trots en lång rad skandaler ökade sitt stöd till 40,8 procent av rösterna. Trots det väntar nu nyval 25 juni när Ny Demokrati siktar på egen majoritet.

Ska de skaffa sig råttor också, Lena Andersson?

Att bli kallad arrogant går inte att försvara sig mot. Det menade Lena Andersson när Daniel Suhonen i radion kallade henne för just det. Efter den där texten i Svenska Dagbladet. Texten med rubriken Hungrar barnen är det föräldrarnas fel.

Ska vänstern verkligen prata om kravställare?

Det ska ställas fler krav på dem som kommer till Sverige, det är högern och S rörande överens om även om de ibland är oense om den andra sidan går tillräckligt långt eller ej. Partiledardebatten i SVT för snart två veckor sedan var inget undantag. Det som var nytt var att Vänsterpartiet i stället för att rikta skarp kritik mot detta högerpopulistiska narrativ i stället försökte göra berättelsen till sin. Det skriver Arash Gelichkan.

”SVEKO lade sig platt för Almega”

Avtalet mellan SEKO och Almega var ett svidande nederlag för medlemmarna och en seger på i princip alla punkter för Almega. SEKOS förbundsledning svek å det grövsta. Det skriver en av tågvärdarna på Pendeln som vill vara anonym.