Den fängslade ETC-journalisten Joakim Medin har via sin advokat fått ut ett meddelande från högsäkerhetsfängelset i Turkiet. I det handskrivna brevet, som finns att läsa på Dagens ETC:s hemsida, tackar han för allt engagemang för att få honom fri.
Han skriver att han endast sysslat med journalistik, och att det inte är något man borde sättas i fängelse för. ”Inte i Turkiet eller i något annat land”.
Fokus|Erik Edlund
Han skriver att han fortfarande hoppas att hans situation snabbt kan få en lösning. ”Jag vill fortfarande tro på att pennan är mäktigare än svärdet.”
Joakims advokat Batikan Erkoç har meddelat att Joakim Medins situation på fängelset utanför Istanbul har förbättrats något. Han har tex. en TV i cellen och har fått klippa sig.
Andreas Gustafsson, chefredaktör på Dagens ETC, säger i en artikel på tidningens hemsida att Joakim måste få komma hem och att det inte finns någon grund i det han anklagas för.
– Men det stöd så många visar betyder mycket för honom. Fortsätt. Det gör skillnad.
Stora delar av det svenska civilsamhället har varit engagerade för att få hem Joakim Medin till sin familj. Ett stort antal medier, däribland Internationalen, och föreningar och partier har lyft frågan för att sätta press på både den svenska och den turkiska regeringen.
Vid en demonstration i Malmö uppmanade Vänsterpartiets Tove Karnerud regeringen att agera för att få hem Joakim.
— Historien visar att även vi, som ett litet land, kan spela en viktig roll i internationell politik – OM vi vill. Men då måste vi vara lika modiga som människorna i Turkiet som nu går ut på gatorna.
Joakim greps direkt på flygplatsen när han hade landat i Istanbul för att göra sitt arbete och bevaka de regimkritiska protesterna i Turkiet. De turkiska myndigheterna anklagade honom för att ha varit med och organiserat en symbolisk hängning av en docka föreställande den turkiska presidenten Erdogan. Rojavakommittéen, den grupp som utförde den uppmärksammade aktionen utanför Stockholms stadshus, förnekar att Joakim över huvud taget skulle ha varit inblandad.
Advokat Linus Gardell skrev i en kommentar till Internationalen i början av månaden att han tror att den turkiska regeringen noggrant kommer följa Sveriges agerande i frågan. Därför menar han att det är viktigt att Sverige står upp för yttrandefriheten och pressfriheten.
— Regeringen måste göra allt för att få Joakim fri!